beeld: Jeroen Evers

Marieke Coppens (1980) is beeldend kunstenaar, sociaal psycholoog, mislukt comedian, onderzoeker, tutor, goeroe, schrijver, praatjesmaker en ghostwriter voor haar katten. Ze studeerde o.a. aan OTIS College of Art and Design (Los Angeles), het Sandberg Instituut en de UvA. Ze publiceerde o.a. in NRC, Tubelight Magazine en is opgenomen in de prijswinnende Valiz publicatie Radical Fashion Exercises. Sommigen noemen haar een stijlicoon.

Het Textiel Museum, Museum CODA, FOAM, SCHUNCK, Museum Jan Cunen, Museum van Bommel van Dam en anderen toonden haar werk. Zelf toont ze haar werk liever buiten de institutionele en traditionele kunstsetting.

Coppens’ werk bevindt zich op het snijvlak van beeldtaal en taalgebaseerde beeldende kunst. Verwarring is het enige constante materiaal dat ze gebruikt. Achter deze verwarring schuilt een zeer strikte blauwdruk, vaak gebaseerd op cijfers of numerologie.  Deze blauwdruk gaat zo diep als het bepalen van het aantal woorden in een zin in the O stands for, of het aantal pagina’s dat een personage in een boek kan bewonen in niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden. Net als bij een voltooid gebouw zie je als bezoeker de blauwdrukken niet meer. Coppens gebruikt deze methode om het mythische, spirituele en magische karakter van getallen te benadrukken.

De letter als sculpturale entiteit is van cruciaal belang bij de constructie van haar werken. Vaak gebruikt ze elementen en materialen die er al zijn als basis, onderdeel of aanleiding. Haar werk is altijd het resultaat van een nauwe samenwerking met het gebouw of de (buiten)locatie waar haar werk gehuisvest is.

Door een ernstig ongeluk met een paard in haar tienerjaren werd Coppens beeldend kunstenaar in plaats van cabaretier. Humor is nog steeds haar habitat. In haar werk zet ze humor niet per se in om mensen te laten lachen, maar juist om denkruimte te scheppen bij het publiek.

Haar werk toont zich vaak als een pararitueel. Het werk is, ondanks haar idiosyncratische voorkomen, altijd meerstemmig. Gevonden materialen krijgen veel ruimte, net als narratieven van verschillende vertellers.

Coppens woont en werkt in Amsterdam. En is digitaal o.a. te vinden op instagram, mariekecoppens.be, bluecreatestheopenspace.org en healingheptagon.com