niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden is een kunstwerk vermomd als boek, en een boek vermomd als kunstwerk. Marieke J.R. Coppens rondde de tekst en de afbeeldingen voor dit boek af in 2014. Aan de oorsprong van de tekst ligt een noodlottige inbraak met een dief die poept in de keuken van een jonge vrouw die ligt te slapen. niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden is een boek waarin de levens van 8 personages verstrikt zijn met elkaar.

De Fibonacci-reeks (zie spelregel 1) is de ruggengraat van dit boek. De personages zijn – net als de getallen in de Fibonacci-reeks – de optelsom van hun voorganger, zonder dat ze daar weet van hebben.

niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden is een hedendaags verhaal over liefde, in alle mogelijke kleuren en vormen.

Spelregels voor het lezen van niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden

1. Let niet op de paginanummers (of juist wel). Dit boek is opgebouwd en geschreven volgens de strikte regels van de Fibonacci-reeks. De Fibonacci-reeks betekent dat elk derde getal de optelsom is van de twee voorgangers. Stel het je zo voor:  0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 etc. Het boek omvat 233 pagina’s, ook een getal uit de Fibonacci-reeks.

niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden is een verhaal aan de hand van 8 protagonisten, van wie er een geen eigen letters heeft.

2. niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden is een boek op 34 soorten papier: ongebruikt, restpartijen, soms eerder gekocht door een ander en blijven liggen in een la.

3. De kleur van het papier van dit boek verschiet. De kleuren zijn in zekere zin ook de optelsom van de kleuren daarvoor. niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden verglijdt in kleur van het lichtroze van de Saluki-tong naar het magenta roze van de tong van de kleine Chihuahua. Ook het gewicht van het gebruikte papier in dit boek wordt zwaarder: van 40 gram- naar 270 grampapier.

4. niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden is behalve een roman ook een picturale encyclopedie, waarin de korrelige foto’s associatief zijn gekozen door de auteur. De meeste ruimte wordt ingenomen door afbeeldingen van niet-menselijke dieren.

5. Voor de druk van het boek is stencil-techniek gebruikt. Deze techniek zorgt ervoor dat de korrelige foto’s nóg korreliger worden. Het boek is met uit productie genomen inkt gedrukt. Een deel van de inkt is gemengd door de auteur en de drukker.

6. In dit boek zijn de protagonisten niet alleen vertegenwoordigd in woord maar ook in het materiaal. Het boek bevat – verstopt tussen de bladzijden – post-its, afspraakkaartje voor de tandarts, aankoopbonnetjes en nog veel meer. Deze inlays verdiepen de personages op een materiële manier. Daarnaast suggereren ze dat het boek een eerder leven heeft gehad bij een andere eigenaar.

7. Ga voor het lezen van niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden terug naar de tijd van voor covid, en bedenk hoe je leefde in een wereld zonder smetvrees.